U Vrlici se uštipci vole, toliko su omiljeni da se svake godine organizira i natjecanje u njihovoj pripremi.
Ako ste se ikada pitali kako nastaju pravi vrlički uštipci, donosimo vam tajnu iz prve ruke.
Tijesto za vrličke uštipke ima posebnu teksturu: treba biti rjeđe od onog za fritule, ali gušće od smjese za palačinke. Iako su poderane gaće, langoši i pecipale također popularni, Vrličani će uvijek reći da nema do njihovih uštipaka. Pripremaju se od brašna, jaja, vode i soli, a poseban trik je dodatak rakije – ona sprječava da tijesto upije previše masnoće. Prže se u mješavini svinjske masti i ulja, što im daje neponovljivu aromu i hrskavost. Uštipci su toliko svestrani da ih možete poslužiti i na slatko i na slano.
Prošle godine, u organizaciji Turističke zajednice, održano je osmo natjecanje u pripremi uštipaka. Među natjecateljima bila je i Snježana Blažević, koja je s čitateljima podijelila nekoliko ključnih savjeta za savršene uštipke.
“Pravi vrlički uštipak mora biti hrskav i mekan, kad ga stavite na ruku, ne smije pasti. Ne smije biti ni mlitav ni pretvrd. Osjeti se slanost i blaga nota rakije, bez puno drugih aroma. Tijesto treba biti rjeđe od onog za fritule, a gušće od onog za palačinke. Oblik uštipka ovisi o ruci onoga tko ga prži – svaki je drugačiji,” otkriva Snježana.
Dodaje i da ih najviše voli jesti same, bez dodataka, iako ih mnogi kombiniraju s pršutom, sirom, kajmakom ili ih posipaju šećerom i mažu čokoladnim namazima. Ako još niste sigurni što pripremiti za večeru, možda su upravo vrlički uštipci pravi izbor!
Recept za vrličke uštipke po Snježani Blažević:
Sastojci:
- 1 kg polubijelog brašna
- 2–3 jaja
- 100 ml rakije
- voda po potrebi
- sol
- svinjska mast i ulje za prženje
Priprema:
- Sve sastojke dobro izmiješajte da dobijete tijesto gušće od smjese za palačinke, ali rjeđe od tijesta za fritule.
- U dubokoj tavi zagrijte svinjsku mast i ulje do visine od tri prsta.
- Kutlačom ulijevajte tijesto od jednog do drugog kraja tave kako bi nastali nepravilni, zanimljivi oblici.
- Pržite uštipke s obje strane do zlatno-smeđe boje, a zatim ih vadite na papirnati ubrus i slažite “na nož” kako bi se dobro ocijedili.
Poslužite ih tople – sami su savršeni, ali izvrsno idu i uz razne dodatke po želji.
Uštipci iz Vrlike nisu samo jelo – oni su simbol zajedništva, tradicije i dobrog raspoloženja. Probajte ih i uvjerite se zašto su toliko posebni!