Buncek s kiselim kupusom: Zimski klasik iz Habsburških vremena
Buncek s kiselim kupusom tradicionalan je recept sjeverozapadne Hrvatske, koji potječe iz doba Habsburške Monarhije i danas se uživa na širokom prostoru te nekadašnje tvorevine, posebno u jesensko-zimskom razdoblju.
Kako pise Svijet.hr buncek označava stražnju koljenicu svinje, komad između buta i stražnje nogice, a u trgovinama se može naći i prednja koljenica ili kračica po nižoj cijeni, manje mesnata, ali podjednako prikladna za recepte.
Buncek s dinstanim kiselim kupusom odlično je glavno jelo – zasitno, jednostavno za pripremu i zdravo, uglavnom zahvaljujući kiselom kupusu bogatom vitaminima, kako piše Svijet.hr.
Sastojci za dinstano kiselo zelje s buncekom
-
svinjski buncek
-
kobasica
-
2 lovorova lista
-
3 češnja češnjaka
-
4 zrna papra
-
kiseli kupus
-
nekoliko komada krumpira
Priprema
Suho meso dan ranije operite i namaknite u vodi preko noći. Ujutro ga ponovno operite i stavite u posudu za kuhanje. Kiseli kupus narežite na željene komade i isperite ako je prejako. Na meso stavite lovor, češnjak i papar u zrnu, prekrijte kupusom i zalijete vodom da ga prekriva. Kuhajte na jakoj vatri dok proključa, zatim na tihoj dok meso skoro ne omekša. Krumpir ogulite i stavite cijeli na kupus, kuhajte dok nije kuhan do kraja i vaše jelo je gotovo.
Neki kažu da ovo jelo “liči sve živo”.
Ostale objave

Đakovo- 32. Đakovački bušari
Đakovački bušari – mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, mjesto na kojem kultura, tradicija i ludost hodaju ruku pod ruku…

Kreće adventska čarolija! Veliki vodič kroz najljepša blagdanska događanja diljem Hrvatske
Adventska čarolija kreće punom parom dilje Lijepe naše. Kako prenosi 24sata. Zagreb opet vodi kao europski prvak blagdanske čarolije s

Festival palačinki-Pazin
Portal Središnja Istra prenosi da se najslađi vikend u godini ponovno vraća u Pazin, i to u još boljem izdanju!