Buncek s kiselim kupusom: Zimski klasik iz Habsburških vremena

buncek
Izvor: ai

Buncek s kiselim kupusom tradicionalan je recept sjeverozapadne Hrvatske, koji potječe iz doba Habsburške Monarhije i danas se uživa na širokom prostoru te nekadašnje tvorevine, posebno u jesensko-zimskom razdoblju.

Kako pise Svijet.hr buncek označava stražnju koljenicu svinje, komad između buta i stražnje nogice, a u trgovinama se može naći i prednja koljenica ili kračica po nižoj cijeni, manje mesnata, ali podjednako prikladna za recepte.​

Buncek s dinstanim kiselim kupusom odlično je glavno jelo – zasitno, jednostavno za pripremu i zdravo, uglavnom zahvaljujući kiselom kupusu bogatom vitaminima, kako piše Svijet.hr.​

Sastojci za dinstano kiselo zelje s buncekom

  • svinjski buncek

  • kobasica

  • 2 lovorova lista

  • 3 češnja češnjaka

  • 4 zrna papra

  • kiseli kupus

  • nekoliko komada krumpira​

Priprema

Suho meso dan ranije operite i namaknite u vodi preko noći. Ujutro ga ponovno operite i stavite u posudu za kuhanje. Kiseli kupus narežite na željene komade i isperite ako je prejako. Na meso stavite lovor, češnjak i papar u zrnu, prekrijte kupusom i zalijete vodom da ga prekriva. Kuhajte na jakoj vatri dok proključa, zatim na tihoj dok meso skoro ne omekša. Krumpir ogulite i stavite cijeli na kupus, kuhajte dok nije kuhan do kraja i vaše jelo je gotovo.

Neki kažu da ovo jelo “liči sve živo”.

Podjeli objavu:

Ostale objave

Đakovo- 32. Đakovački bušari

Đakovački bušari – mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, mjesto na kojem kultura, tradicija i ludost hodaju ruku pod ruku…